10 juli 2025

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Overheid stelt moment van inwerkingtreding nationale IBR-regelgeving opnieuw uit

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) meldt in een verzamelbrief over diergezondheidsonderwerpen aan de Tweede Kamer dat het beoogde moment van inwerkingtreding van de eerder aangekondigde nationale regelgeving tot bestrijding van Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) is uitgesteld tot 1 juli 2026. Als reden wordt aangegeven dat het doorlopen van de vele processtappen, om tot de benodigde Algemene maatregel van bestuur (AMvB) te komen, meer tijd vraagt. Nadat al eerder (december 2024) uitstel van de start van deze AMvB moest worden aangekondigd, loopt deze daarmee nu opnieuw vertraging op.

In juli 2024 werd de AMvB, die de bestrijding van IBR regelt, ter consultatie gepubliceerd. Na afronding daarvan en verwerking van de resultaten waren er in het wetgevingsproces nog veel noodzakelijke stappen te zetten om de AMvB te kunnen afronden. Dit betreft onder andere toetsing door de Autoriteit Persoonsgegevens, notificatie bij de Europese Commissie en behandeling door de Raad van State. Door onder meer procedurele veranderingen neemt dit nu meer tijd in beslag. Tegelijk geeft de Minister in haar brief ook aan voldoende tijd te willen blijven nemen tussen publicatie en inwerkingtreding om over de AMvB te communiceren, zodat veehouders zich goed kunnen voorbereiden. Dit betekent dat met de vertraging in het proces alles in de tijd mee schuift.

Uitstel geen afstel

De melkveesector is teleurgesteld dat de introductie van de nationale wetgeving opnieuw is uitgesteld, maar zal zich onverminderd ervoor blijven inzetten dat LVVN, in samenwerking met de betrokken rundveesectoren, de totstandkoming van het nationale programma binnen de nu vastgestelde termijn zal afronden.

Uitstel betekent zeker geen afstel. Melkveehouders wordt daarom geadviseerd om onverminderd onder het huidige private programma van ZuivelNL te blijven werken aan een gunstige IBR status, zodat zij met hun bedrijf een zo optimaal mogelijke uitgangspositie hebben op het moment dat de nieuwe wetgeving rond IBR ingaat.

Bij het opstellen van het nationale programma voor de bestrijding van IBR is in belangrijke mate gebruikgemaakt van het al langer lopende private bestrijdingsprogramma. Het uiteindelijke doel van de beoogde nationale regelgeving is om ervoor te zorgen dat Nederland vrij van IBR wordt. Dit is goed voor de gezondheid en het welzijn van rundvee. IBR komt regelmatig voor op Nederlandse rundveebedrijven en veroorzaakt ontstekingen aan de luchtwegen. Naast een negatieve impact op de diergezondheid en het dierenwelzijn zorgt de ziekte ook voor aanzienlijke economische schade voor de rundveesectoren.

Tot het moment van inwerkingtreding van de AMvB blijft het private programma in de melkveehouderij van kracht.

LVVN-verzamelbrief diergezondheid 1-7-2025

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

03 juli 2025

Nieuwsbrief ZuivelNL juni 2025

U leest in deze nieuwsbrief over ons jaarverslag 2024, Convenant 'Stappen naar een dierwaardige veehouderij’...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 juli 2025

ZuivelNL presenteert jaarverslag 2024

Tijdens de Algemene Vergadering op 2 juli 2025 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2024. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 juli 2025

Landbouwminister Wiersma bij NLvoedt 2025: "Voedsel is basis voor alles"

“De Nederlandse voedselmakers zijn niet zomaar een schakeltje, nee: we zijn een anker als het...

Lees het volledige bericht