Onderzoek & Innovatie

Onderzoek en innovatie zijn onmisbaar voor de continuïteit én de ontwikkeling voor iedere sector en dus ook voor de melkveehouderij. ZuivelNL bundelt de behoefte aan nieuwe kennis en pakt zaken op die het individuele melkveebedrijf overstijgen.

Thema's en projecten

U vindt hier een overzicht van lopende onderzoeks- en innovatieprojecten die (mede) mogelijk zijn gemaakt door financiering van ZuivelNL.

Investeren in gezamenlijk onderzoek

Met de bijdragen van melkveehouders worden onderzoeks- en innovatieprojecten uitgevoerd. Dat gebeurt door gevestigde onderzoeksinstellingen, zoals:

  • Wageningen University & Research
  • Universiteit Utrecht Faculteit Diergeneeskunde
  • Louis Bolk Instituut

ZuivelNL heeft als uitgangspunt dat nieuwe inzichten en kennis weer terechtkomen op het melkveebedrijf. U blijft op de hoogte van de voortgang en resultaten via de site en attentiemail van Verantwoorde Veehouderij en onze nieuwsbrief.

Publiek-Private Samenwerking

ZuivelNL financiert waar mogelijk meerjarige zogenaamde Publiek-Private Samenwerking (PPS) onderzoeksprojecten. Daarmee wordt de financiële bijdrage van ZuivelNL minimaal verdubbeld door een bijdrage van de overheid en derden. Zo kan meer worden bereikt met minder of hetzelfde ledengeld.

Vraaggestuurd onderzoek melkveehouderij

Nederlandse melkveehouders investeren via ZuivelNL jaarlijks zo’n € 2 miljoen in onderzoek en innovatie. Om tot meer vraaggestuurd onderzoek te komen, heeft ZuivelNL ideeën voor onderzoek opgehaald bij melkveehouders. Op basis van de ingestuurde opmerkingen en suggesties konden (kennis)instellingen en adviesorganisaties projectideeën indienen. Deze projectideeën zijn uitgewerkt tot concrete projectvoorstellen of meegenomen als kennisbehoefte binnen grote onderzoeksprojecten, zoals de eerdergenoemde Publiek-Private Samenwerkingsprojecten.

CVB-data: basis voor voederwaardering en KringloopWijzer

ZuivelNL is medefinancier van het Centraal Veevoederbureau (CVB). Dit bureau zorgt voor wetenschappelijk onderbouwde voederwaardering en behoeftenormen voor landbouwhuisdieren. De CVB-tabellen en behoefteboeken zijn essentieel voor veevoedkundig onderwijs, onderzoek en beleid. Voor melkveehouders zijn deze gegevens de basis van de BEX en de KringloopWijzer (KLW).

U kunt als melkveehouder direct profiteren van de kennis die CVB biedt:

  • Nauwkeuriger rantsoenberekeningen maken dankzij actuele voederwaarden.
  • Kosten besparen door efficiënter te voeren.
  • Ondersteuning bij het verminderen van stikstof- en fosforuitstoot via de mest.
  • Betrouwbare gegevens voor uw BEX en KringloopWijzer.

Direct toepasbaar in uw dagelijkse bedrijfsvoering

De CVB-tabellen en behoefteboeken zijn direct toepasbaar in uw dagelijkse bedrijfsvoering en KringloopWijzer-berekeningen. Ze helpen u bij het maken van gefundeerde keuzes over voederaankoop en rantsoensamenstelling. Ook diervoederproducenten, veehouders, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten en beleidsmakers in de agrarische sector maken gebruik van de CVB-data.

Op de CVB website vindt u onder andere:

  • Actuele voederwaardetabellen voor ruwvoeders en grondstoffen.
  • Behoeftenormen voor uw melkvee.
  • Rekenregels voor het VEM-systeem.

Wageningen University & Research (WUR) en het Belgische ILVO zorgen ervoor dat deze informatie wetenschappelijk onderbouwd, onafhankelijk en praktisch toepasbaar is voor uw bedrijf.

Naar de CVB website

Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen

De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) is een initiatief van LTO-Nederland en wordt gefinancierd door ZuivelNL. De commissie stelt onafhankelijke, wetenschappelijk onderbouwde bemestingsadviezen op die voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

Betrouwbare en praktische bemestingsadviezen

U krijgt via de CBGV betrouwbare en praktische bemestingsadviezen voor de optimale teelt van uw gewassen, waaronder:

  • Grasland(vernieuwing) en grasklaver
  • Maïs
  • Granen voor GPS
  • Voederbieten
  • Luzerne

Activiteiten van de commissie

De commissie deelt haar adviezen zowel via een jaarlijkse themadag als via verschillende publicaties op de website, zoals:

  • Onderzoeksrapporten
  • Adviesnotities
  • Technische adviezen
Naar de CBGV website

Contact

U kunt voor meer informatie over onderzoeks- en innovatieprojecten (mede)gefinancierd door ZuivelNL contact opnemen met Inge Nijhoving, programmamanager Onderzoek & Innovatie.

Stuur Inge een e-mail

Themagroep Onderzoek & Innovatie

Als u lid bent van de themagroep Onderzoek & Innovatie kunt u hier inloggen.

Log in