Marktbericht Zuivel september 2020
De Nederlandse melkaanvoer lag in augustus voor het eerst na 12 maanden op een lager niveau dan in dezelfde maand in het voorafgaande jaar (-1,5%). Deze terugval kwam vooral door de langdurige hitteperiode in augustus, die de productie negatief beïnvloedde. Het volume bedroeg in de eerste acht maanden van 2020 9,45 miljard kg, 1,8% (163 miljoen kg) meer dan in dezelfde periode in 2019.
Groei mondiale melkaanvoer houdt aan
De EU-melkaanvoer (inclusief het VK), nam in juli met 1,6% toe, de hoogste groei op maandbasis dit jaar (exclusief correctie voor het schrikkeljaar). Met name Ierland, Frankrijk en Polen lieten deze maand een toename zien. Ook in Duitsland steeg het volume, maar het groeitempo lag onder de 1%. Per saldo nam de EU melkaanvoer in de periode januari tot en met juli 2020 met 1,3% toe.
De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in juli eveneens groei zien. De VS noteerden in deze maand een stevige toename van 2%. Nieuw-Zeeland realiseerde in de seizoensmatige lagere productiemaand juli voor de derde maand op rij groei (+4%). Het sterke herstel in Argentinië (+8%), Uruguay (+5%) en Australië (+3%) zette verder door. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in de periode januari tot en met juli 2020 1,9% hoger (+3,30 miljard kg) dan het jaar daarvoor.
Markt voor melkvet licht onder druk, eiwitprijs stijgt
De botermarkt liet tussen begin juli en medio september een stabiel tot licht stijgend beeld zien. In de loop van september kantelde de markt enigszins en ontstond er wat prijsdruk. De vraag is momenteel nog altijd beperkt, maar door de nog steeds goede prijs van room (waardoor producenten bij voorkeur de verse room verkopen) is er een krap evenwicht in de markt. De notering van mager melkpoeder daalde vanaf eind juli tot medio augustus, waarna deze in de tweede helft van augustus stabiliseerde. In september was er weer wat ruimte voor een lichte stijging. Mager melkpoeder uit de VS is door de ongunstige EUR/USD koersverhouding nog steeds goedkoper dan Europees product, hoewel het prijsverschil wel kleiner is geworden. De notering van vol melkpoeder bleef in het derde kwartaal vrijwel gelijk. Europees vol poeder is met het huidige prijsniveau niet interessant voor kopers op de wereldmarkt.
Meer nieuwsberichten
IDF
01 november 2024
IDF World Dairy Summit 2024
Van 15 tot en met 18 oktober vond in Parijs de IDF World Dairy Summit...
Lees het volledige berichtMarktbericht Zuivel
Marktinformatie
30 oktober 2024
Marktbericht Zuivel oktober 2024
De Nederlandse melkaanvoer nam in september met bijna 3% af. De daling was iets minder...
Lees het volledige berichtIDF
25 oktober 2024
IDF lanceert 2024-editie van het World Dairy Situation Report
Tijdens de IDF World Dairy Summit 2024, die van 15 tot 18 oktober in Parijs...
Lees het volledige bericht