04 april 2022

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel maart 2022

De Nederlandse melkaanvoer nam in februari (-1,5%) verder af, de neergaande lijn vervolgend. Wel was de daling iets minder sterk dan de maanden daarvoor. Belangrijke redenen voor de afname zijn o.a. de tegenvallende kwaliteit van het ruwvoer en de hoge veevoerprijzen.

Afname mondiale melkproductie

De EU-melkaanvoer nam in januari met bijna 1% af. Voor de vijfde maand op rij was sprake van een daling. Belangrijkste krimpregio blijft Noordwest Europa. Duitsland (-3%), Frankrijk (-2%) en Nederland (-3%) lieten weer een vrij forse afname zien. Ook Ierland (-4%) noteerde een verdere daling, hoewel dit seizoensmatig een lagere productiemaand betreft. Alleen Polen (+3%) wist in januari fors meer melk te produceren.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in januari een negatieve ontwikkeling zien. In Nieuw-Zeeland (-6%) hield de sterke daling, die reeds was ingezet sinds augustus, aan. Ook in Australië (-6%) nam de melkproductie aanzienlijk verder af. De VS noteerden een krimp van bijna 2%, in de twee maanden daarvoor was al sprake van een lichte daling. In Argentinië (-1%) was voor het eerst in tweeënhalf jaar sprake van een afname. De melkaanvoer in Uruguay daalde met 2%. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in januari 2022 1,7% (0,45 miljard kg) lager dan in dezelfde maand van 2021.

Recordprijzen door dalend aanbod en oorlog Oekraïne

De zuivelmarkt wordt alsmaar vaster. Tot voor kort lag hier voornamelijk de daling van de melkproductie aan ten grondslag. Dit in combinatie met een goede vraag en beperkte voorraden zorgde voor een sterke prijsstijging. De versoepelingen van maatregelen rond Corona resulteerden in extra positiviteit op de markt. Eind februari kwam aan dit sentiment een einde toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak.

De opgaande prijsbeweging, die al in de markt te zien was voor de oorlog, werd daardoor verder versterkt. Voor alle zuivelproducten zijn records gebroken. Eind maart kwam de Nederlandse boternotering voor het eerst in de geschiedenis boven de € 700 per 100 kg uit. Mager melkpoeder beweegt al een aantal weken boven de € 400 per 100 kg. Door de opgelopen prijzen voor melkvet en mager melkpoeder beweegt de notering van vol melkpoeder zich al geruime tijd op record niveaus en heeft deze de € 500 grens ruim doorbroken.

Meer nieuwsberichten

Onderzoek & Innovatie

24 oktober 2023

Nog t/m 1 december: Deel uw ideeën voor onderzoek

Nederlandse melkveehouders investeren via ZuivelNL ieder jaar in onderzoek en innovatie. Zo wordt kennis ontwikkeld...

Lees het volledige bericht

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

30 november 2023

Marktbericht Zuivel november 2023

Sinds september laat de Nederlandse melkaanvoer een neergaande beweging zien. In oktober daalde het volume...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

09 november 2023

Nieuwsbrief ZuivelNL oktober 2023

U leest in deze nieuwsbrief over de podcast Melkveebedrijf wordt groter en extensiever, IDF World...

Lees het volledige bericht