27 augustus 2020

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel augustus 2020

De stijging in de Nederlandse melkaanvoer zette zich in juli (+1,1%) voort. Het volume bedroeg in de periode januari tot en met juli 8,31 miljard kg, 2,2% (180 miljoen kg) meer dan in dezelfde periode in 2019.

Toename mondiale melkaanvoer

De EU melkaanvoer (inclusief het Verenigd Koninkrijk) noteerde in juni een plus van bijna 1%. In april en mei was nog sprake van vrijwel gelijkblijvende volumes. Met name Ierland en Polen lieten in juni een toename zien. In Duitsland en Frankrijk bleef het volume in deze maand nagenoeg gelijk. Per saldo nam de EU melkaanvoer in het eerste halfjaar van 2020 met 1,2% toe.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in juni een toename zien. Het sterke herstel in de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië (+11%) en Uruguay (+6%) zette door. Ook in Australië (+5%) was dit het geval. De VS zagen de melkproductie met bijna 1% toenemen. Nieuw-Zeeland realiseerde in de seizoensmatige lagere productiemaand juni voor de tweede maand op rij groei. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in het eerste halfjaar van 2020 1,8% hoger (+2,77 miljard kg) dan het jaar daarvoor.

Boter en mager melkpoeder stabiel

De botermarkt is nog altijd onveranderd stabiel. Na de sterke stijging begin juli is de boterprijs sindsdien op hetzelfde niveau blijven hangen. Er is weinig koopbelangstelling, maar ook weinig aanbod. Dit beperkte aanbod wordt veroorzaakt door de goede prijs van verse room (vanwege het warme zomerweer en de seizoensmatig beperktere beschikbaarheid van melkvet). De notering van mager melkpoeder daalde vanaf eind juli tot medio augustus, waarna deze in de tweede helft van augustus stabiliseerde. Mager melkpoeder uit de VS is nog steeds goedkoper dan Europees product, een prijsverschil dat wordt vergroot door de voor Europa ongunstige EUR/USD koersverhouding. Dit zorgt ervoor dat de afzet naar diverse exportbestemmingen lastig is, of inmiddels is weggevallen. De notering van vol melkpoeder bleef in de maanden juli en augustus vrijwel gelijk. Europees vol poeder is met het huidige prijsniveau niet interessant voor kopers op de wereldmarkt.

Meer nieuwsberichten

Onderzoek & Innovatie

24 oktober 2023

Nog t/m 1 december: Deel uw ideeën voor onderzoek

Nederlandse melkveehouders investeren via ZuivelNL ieder jaar in onderzoek en innovatie. Zo wordt kennis ontwikkeld...

Lees het volledige bericht

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

30 november 2023

Marktbericht Zuivel november 2023

Sinds september laat de Nederlandse melkaanvoer een neergaande beweging zien. In oktober daalde het volume...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

09 november 2023

Nieuwsbrief ZuivelNL oktober 2023

U leest in deze nieuwsbrief over de podcast Melkveebedrijf wordt groter en extensiever, IDF World...

Lees het volledige bericht