27 augustus 2020

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel augustus 2020

De stijging in de Nederlandse melkaanvoer zette zich in juli (+1,1%) voort. Het volume bedroeg in de periode januari tot en met juli 8,31 miljard kg, 2,2% (180 miljoen kg) meer dan in dezelfde periode in 2019.

Toename mondiale melkaanvoer

De EU melkaanvoer (inclusief het Verenigd Koninkrijk) noteerde in juni een plus van bijna 1%. In april en mei was nog sprake van vrijwel gelijkblijvende volumes. Met name Ierland en Polen lieten in juni een toename zien. In Duitsland en Frankrijk bleef het volume in deze maand nagenoeg gelijk. Per saldo nam de EU melkaanvoer in het eerste halfjaar van 2020 met 1,2% toe.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in juni een toename zien. Het sterke herstel in de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië (+11%) en Uruguay (+6%) zette door. Ook in Australië (+5%) was dit het geval. De VS zagen de melkproductie met bijna 1% toenemen. Nieuw-Zeeland realiseerde in de seizoensmatige lagere productiemaand juni voor de tweede maand op rij groei. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in het eerste halfjaar van 2020 1,8% hoger (+2,77 miljard kg) dan het jaar daarvoor.

Boter en mager melkpoeder stabiel

De botermarkt is nog altijd onveranderd stabiel. Na de sterke stijging begin juli is de boterprijs sindsdien op hetzelfde niveau blijven hangen. Er is weinig koopbelangstelling, maar ook weinig aanbod. Dit beperkte aanbod wordt veroorzaakt door de goede prijs van verse room (vanwege het warme zomerweer en de seizoensmatig beperktere beschikbaarheid van melkvet). De notering van mager melkpoeder daalde vanaf eind juli tot medio augustus, waarna deze in de tweede helft van augustus stabiliseerde. Mager melkpoeder uit de VS is nog steeds goedkoper dan Europees product, een prijsverschil dat wordt vergroot door de voor Europa ongunstige EUR/USD koersverhouding. Dit zorgt ervoor dat de afzet naar diverse exportbestemmingen lastig is, of inmiddels is weggevallen. De notering van vol melkpoeder bleef in de maanden juli en augustus vrijwel gelijk. Europees vol poeder is met het huidige prijsniveau niet interessant voor kopers op de wereldmarkt.

Meer nieuwsberichten

Marktinformatie

16 september 2020

Engelstalige versie Zuivel in Cijfers 2019

Zuivel in Cijfers 2019 biedt een cijfermatig overzicht van de ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelsector...

Lees het volledige bericht

Arbeid

14 september 2020

BoerVeilig in actie tijdens #veilig op 1 week 2020

Van 14 tot en met 18 september 2020 vindt de tweede Veilig op 1-week plaats...

Lees het volledige bericht

Onderzoek & Innovatie

14 september 2020

Nieuwe editie Handboek Melkveehouderij

Wageningen Livestock Research heeft een nieuwe editie van het Handboek Melkveehouderij gepubliceerd. De editie 2020/2...

Lees het volledige bericht