24 juli 2020

KringloopWijzer

Evenwichtsbemesting met de KringloopWijzer

Melkveehouders die aantoonbaar meer opbrengst hebben dan gemiddeld, moeten ook meer kunnen bemesten. Dat is het uitgangspunt van de pilot evenwichtsbemesting fosfaat voor de melkveehouderij. De KringloopWijzer vormt de basis voor de beoordeling of extra bemestingsruimte nodig is voor evenwichtsbemesting.

logo.name

In 2020 streven ruim 150 melkveebedrijven naar fosfaatevenwichtsbemesting. Deze bedrijven participeren al in de landelijke BEPS- pilot en de regionale BES-pilots in de innovatieregio’s Achterhoek-Liemers en Flevoland.

Bedrijfsspecifiek bemesten

De bemesting op de deelnemende bedrijven is afgestemd op het opbrengend vermogen van de grond, die is vastgesteld aan de hand van de resultaten uit de KringloopWijzer van drie jaren. Voor de BEP- en BES-normen zijn dit de jaren 2017-2019. Nadat de ingediende KringloopWijzers van de deelnemers zijn gecontroleerd door een onafhankelijke controleur hebben begin juli 2020 de melkveehouders via RVO een beschikking ontvangen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Hiermee mogen de melkveehouders, afwijkend van het landelijke forfait, bedrijfsspecifiek hun grasland, maïsland en andere gewassen bemesten met grotendeels dierlijke mest.

In 2020 heeft LNV voor het eerst ingestemd om de reeds vijf jaar toegepaste BES-systematiek op een aantal Koeien & Kansen bedrijven op te schalen naar in totaal 50 bedrijven. Het toepassen van dierlijke mest in plaats van kunstmest betekent niet alleen een economisch voordeel voor de melkveehouder, maar past ook aan in de visie op kringlooplandbouw van LNV.

MijnKringloopWijzer

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

Marktinformatie

23 juli 2024

Zuivel in Cijfers 2023 gepubliceerd

De ZuivelNL brochure Zuivel in Cijfers waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar is weer...

Lees het volledige bericht

Diergezondheid & Dierenwelzijn

19 juli 2024

Overheid komt met nationale regelgeving rond IBR bestrijding

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) komt in juli 2025 met nationale...

Lees het volledige bericht