08 september 2021

KoeMonitor

Celgetalnormen in KoeData aangepast

Voor het behoud van de internationale positie van de Nederlandse zuivelsector is het van groot belang melkanalyses uit te voeren volgens de internationale standaarden. Sinds kort is er internationaal referentiemateriaal beschikbaar waarmee laboratoria hun meetapparatuur voor de celgetalbepaling in melk kunnen kalibreren. Daarmee worden de gemeten celgetallen tussen laboratoria en landen beter vergelijkbaar.

Nieuwe referentiemethode celgetal geautomatiseerd

Tot voor kort was handmatige telling de enige referentiemethode, met als nadeel gemakkelijke kans op verschillen in telresultaten in verschillende laboratoria en landen. De nieuwe referentiemethode is geautomatiseerd en ontwikkeld door het Europese Joint Research Centre in nauwe samenwerking met de International Dairy Federation en het International Committee for Animal Recording.

Qlip past per 1 januari 2022 nieuwe methode toe

Toezichthouder COKZ heeft aan de ontvangers van boerderijmelk gemeld dat deze wijziging uiterlijk 1 januari 2022 in Nederland moet zijn gerealiseerd. Vanaf die datum zal ook Qlip haar apparatuur voor de bepaling van het celgetal kalibreren met het nieuwe referentiemateriaal. Als gevolg van de kalibratie met het nieuwe referentiemateriaal zullen de uitslagen van celgetalbepalingen in melk ongeveer 12 procent hoger uitvallen ten opzichte van het huidige meetniveau.

Koedata aan nieuwe normen aangepast

Celgetallen zijn een indicator voor de uiergezondheid en daarmee diergezondheid. KoeData geeft elk kwartaal op basis van objectieve data ​inzicht in de diergezondheid op het melkveebedrijf en daarmee in het risico dat er attentiekoeien aanwezig kunnen zijn als bedoeld in de EU-hygiëneverordening 853/2004. Om er voor te zorgen dat KoeData ook na de technische aanpassing een getrouw beeld schetst, stelt ZuivelNL de normen in KoeData naar verhouding bij. De nieuwe norm voor het tankmelkcelgetal in KoeData gaat naar ≤ 325.000 cellen per milliliter (was ≤ 290.000). De norm voor het percentage nieuwe uierinfecties wordt ≤ 13.4% (was ≤ 12.5%). Deze aanpassingen gaan in op 1 januari 2022.

Animatie celgetalbepaling

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Senior adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Junior Beleidsadviseur Klimaat, Biodiversiteit en Duurzaamheid

Neem jij graag een centrale rol in, in een uitdagende bestuurlijke én politieke omgeving? En...

Lees het volledige bericht

03 juni 2024

Bezig met Biodiversiteit? Meer groen loont!

Bezig met Biodiversiteit? Meer groen loont! Als melkveehouder begrijpt u als geen ander dat natuur-...

Lees het volledige bericht