Onderzoek verworpen vruchten
Dit project richt zich op de monitoring van diergezondheid in de Nederlandse melkveehouderij en het tijdig signaleren van ongewenste ontwikkelingen. Het is onderdeel van een langjarige activiteit die sinds 2013 loopt. Verworpen vruchten worden sinds 2020 niet alleen meer onderzocht op chlamydia maar ook wordt de kiem, indien aangetoond, getypeerd naar subspecies psitacci en abortus. Deze zijn namelijk ook mede bepalend voor het dierenarts advies.
Doel van het project
Het doel van dit project sluit aan bij de monitoring: zicht houden op diergezondheid in de Nederlandse melkveehouderij en ongewenste ontwikkelingen tijdig signaleren. Het doel is veehouders beter te ondersteunen bij de aanpak van verwerpersproblemen op hun bedrijf, gebaseerd op de resultaten van dit onderzoek.
Resultaten
Een indicatie voor wat betreft de ontwikkeling in het aantal melkveebedrijven waar Chlamydia spp (C. psittaci of C. abortus) en Coxiella burnetii worden aangetoond en ondersteuning van de bedrijven waar deze ziektekiemen worden gevonden, gericht op het beheersen van de problematiek.
Bedrijven waarbij één van de kiemen wordt aangetoond in een verworpen vrucht worden opgevolgd door de bedrijven te voorzien van een plan van aanpak. Deze werkwijze past bij de waarde die de sector hecht aan een proactieve benadering van zoönosen op melkveebedrijven. Bedrijven waar deze kiemen worden aangetoond zijn dan in beeld en hierdoor wordt gericht gewerkt aan de aanpak van deze zoönotische kiemen op het bedrijf. Ook wordt jaarlijks het verwerpersprotocol voorzien van een update, zodat veehouders en dierenartsen in het veld beschikken over de meest actuele informatie.
Resultaten worden na afloop van 2025 vastgelegd in een aparte rapportage.
Projecttitel
Onderzoek verworpen vruchten
Opdrachtgevers
ZuivelNL
Uitvoerders
Royal GD
Status
Lopend
Looptijd
2025 - 2027
Bijdrage ZuivelNL
2025: € 44.529 (ex. btw)