Diergezondheid & Dierenwelzijn

Effectiviteit alternatieven voor formaline voetbaden

Doel van het project is om veehouders te kunnen voorzien van objectieve informatie over de werkzaamheid van een alternatieve behandeling of behandelmethoden voor het reinigen en desinfecteren van klauwen anders dan formaline.

Aanleiding

Voor het dierwelzijn, economische rendement en duurzaamheid zijn gezonde klauwen belangrijk. Voetbaden met desinfecterende middelen zijn een veelgebruikte methode die wordt ingezet ter voorkoming van infectieuze klauwaandoeningen. Voor de gezondheid van de veehouder, de koe en voor het milieu is het van belang dat gebruikte middelen veilig zijn en de gezondheid niet schaden. Daarom moeten bij het gebruik van klauwdesinfectie effectieve middelen en methoden worden ingezet.

Doel

Het doel is dat melkveehouders objectieve informatie ter beschikking krijgen over de werkzaamheid en toepasbaarheid van middelen en methoden voor het reinigen of desinfecteren van klauwen, voor het voorkomen van DD. Hiermee worden veehouders ondersteund in het verbeteren van klauwgezondheid en dat zonder gebruik te maken van de momenteel gangbare middelen (formaline en kopersulfaat) waaraan gezondheidsrisico’s kleven of die milieubelastend zijn.

Wat levert het project op

Het resultaat is een onderzoeksprotocol dat aanbieders van klauwdesinfectiemiddelen als standaard kunnen laten uitvoeren zodat een wetenschappelijk verantwoorde toetsing van het product is gedaan.

Projecttitel

Effectiviteit alternatieven voor formaline voetbaden

Opdrachtgever

ZuivelNL

Uitvoerder(s)

Overige betrokkenen

-

Status

Start 2023

Looptijd

2023 - 2023
2e fase 2024

Budget

€ 70.000 (ex. btw)

Bijdrage ZuivelNL

€ 70.000 (ex. btw)