22 december 2021

ZuivelNL

Zuivel is belangrijk voor een duurzaam én gezond voedingspatroon

Tijdens de Algemene Vergadering van ZuivelNL op 1 december jl. hield Stephan Peters van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een pakkende presentatie over de rol van dierlijke producten in een duurzaam voedingspatroon. De Nederlandse consument is meer dan ooit bezig met gezonder en duurzamer eten. Ondanks wat sommige mensen denken, is bij een duurzaam voedingspatroon een belangrijke rol weggelegd voor zuivelproducten.

Duurzamer leven

Sommige mensen denken dat het eten van meer plantaardige en minder dierlijke producten altijd ‘duurzamer’ is. Dat is echter niet vanzelfsprekend. Als je besluit minder of geen dierlijke producten te eten, moeten de verloren voedingsstoffen namelijk gecompenseerd worden als je gezond wil blijven eten. En dat kan alleen door meer en meer verschillende plantaardige producten te eten. De producten die gezamenlijk zuivel kunnen vervangen, hebben echter een even grote of zelfs grotere impact op het milieu. Daarnaast worden ook de totale kosten voor de boodschappen duurder. Het is dus niet zinvol en ook duurder om zuivel te schrappen uit je menu als je duurzamer én gezond wilt eten.

Optimeal® Tool

Om te laten zien hoe dit werkt, heeft de NZO een rekenmodel ontwikkeld dat inzicht geeft in duurzaam eten: de Optimeal® Tool. De Optimeal® Tool toont bij een verandering in het voedingspatroon een alternatief voedingspatroon dat even gezond is én het geeft aan welk effect die verandering heeft op de CO2-uitstoot en op de prijs van de boodschappen. Hieruit blijkt onder andere dat minder zuivel consumeren weinig effect heeft op de CO2-uitstoot terwijl het wel duurder is.

Zelf aan de slag!

Wil je weten welk effect veranderingen in je voedselkeuze hebben op de CO2-uitstoot? En ook op je kassabon? Ga dan naar de Optimeal® Tool van de NZO. In de staafdiagram kun je met je cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep verlagen (of verhogen). Het Optimeal rekenmodel laat dan een gezond alternatief voedingspatroon zien. Vervolgens zie je welk effect die verandering in je voedingspatroon heeft op de CO2-uitstoot en de prijs van je boodschappen.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Senior adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Junior Beleidsadviseur Klimaat, Biodiversiteit en Duurzaamheid

Neem jij graag een centrale rol in, in een uitdagende bestuurlijke én politieke omgeving? En...

Lees het volledige bericht

22 mei 2024

Succesvol IDF Nutrition and Health Symposium 2024

Op 15 mei organiseerde de International Dairy Federation (IDF) voor de vierde keer haar jaarlijkse...

Lees het volledige bericht