01 juli 2024

Marktinformatie

Wereldzuivelhandel Actueel

Wereldzuivelhandel Actueel januari - maart 2024

De wereldzuivelhandel liet in de eerste drie maanden van 2024, analoog aan het laatste kwartaal van 2023, een gemengd beeld zien. Kaas steeg fors in het eerste kwartaal (+6%). Dit was een voortzetting van de sterke groei in het laatste kwartaal van 2023. De wereldhandel van niet-mager melkpoeder nam aanzienlijk toe (+24%). Ook in het vierde kwartaal was een forse groei te zien. Bij boter en boterolie daalde het volume sterk (-6%). Hiermee zette de krimp door, die vanaf het derde kwartaal van 2023 begon. In het eerste kwartaal van 2024 nam de mondiale handel van mager melkpoeder met 4% af. Ook in het laatste kwartaal van 2023 was al sprake van krimp.

Wisselend beeld EU export

De EU-export liet alleen nog een stijging zien bij niet-mager melkpoeder, waarvan het volume voor het vierde kwartaal op rij was toegenomen. Bij kaas was sprake van een stabiel beeld, na de sterke groei in 2023. De EU exporteerde fors minder boter en boterolie en mager melkpoeder. Bij laatstgenoemde product was de daling al in het laatste kwartaal van 2023 ingezet.

Aanzienlijke stijging Nieuw-Zeelandse uitvoer niet-mager melkpoeder

Nieuw-Zeeland toonde net als de EU een wisselend beeld. De kaasexport daalde aanzienlijk. Al in de tweede helft van vorig jaar vond er geen groei meer plaats. Bij boter en boterolie en niet-mager melkpoeder was, net als in het vierde kwartaal van 2023, een toename te zien. Het groeitempo lag voor boter en boterolie wel een stuk lager. De stijging van niet-mager melkpoeder bleef significant. De export van mager melkpoeder blijft toenemen. Sinds de tweede helft van 2022 is er sprake van groei.

VS export boter en boterolie en mager melkpoeder sterk verder gedaald

De Verenigde Staten zagen de uitvoer van boter en boterolie en mager melkpoeder sterk verder afnemen. Kaas toonde een forse groei. Vorig jaar was het volume, hoofdzakelijk door krimp in het eerste halfjaar, nog stevig gedaald.

Herstel Australië zet door

Het herstel van de Australische export zette door. Alle producten lieten groei zien.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

05 juli 2024

ZuivelNL vacature: Administratief ondersteuner Team Export 16-24 uur

Wil jij verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteunen? Loop jij warm voor het perfect stroomlijnen...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

08 juli 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL juni 2024

U leest in deze nieuwsbrief over het Jaarverslag 2023, video ruwvoer, NLvoedt 2024, RondjeKavelpad 2024...

Lees het volledige bericht