02 april 2024

Marktinformatie

Wereldzuivelhandel Actueel

Wereldzuivelhandel Actueel januari - december 2023

De wereldzuivelhandel liet in het vierde kwartaal van 2023 een wisselend beeld zien. Bij kaas werd in het laatste kwartaal een flinke toename (+7%) gerealiseerd. In het derde kwartaal daalde het volume nog licht. In de tweede helft van 2023 kwam een einde aan de lange periode van sterke groei van de wereldhandel van boter en boterolie. In het vierde kwartaal daalde het volume met 2%. De mondiale handel van niet-mager melkpoeder blijft een grillig patroon laten zien. In het vierde kwartaal nam het volume met bijna 12% toe. In het derde kwartaal was echter nog sprake van een krimp met 18%. Bij mager melkpoeder daalde de mondiale handel in het vierde kwartaal met 5%. In het derde kwartaal was al een vertraging van het groeitempo te zien, na de zeer sterke stijging in het eerste halfjaar.

Daling EU export mager poeder

De EU export nam bij kaas, boter en boterolie en niet-mager melkpoeder voor het derde kwartaal op rij toe. Bij niet-mager melkpoeder nam de mate van stijging wel duidelijk af. De handel in boter en boterolie en kaas steeg nog fors. De EU-export van mager melkpoeder daarentegen is in het vierde kwartaal, na de sterke groei in het eerste driekwart van 2023, fors naar beneden gegaan.

Overwegend positief beeld Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland toonde een overwegend positief beeld. De kaasexport bleef vanaf het derde kwartaal nagenoeg gelijk. Bij boter en boterolie en niet-mager melkpoeder was er in het vierde kwartaal herstel, na de sterke daling in het derde kwartaal. Mager melkpoeder groeide gedurende het gehele jaar, hoewel er in het derde en vierde kwartaal sprake was van een lagere groei dan in het eerste halfjaar.

Afname uitvoer VS zet door

De Verenigde Staten zagen de export bij boter en boterolie, mager melkpoeder en niet-mager melkpoeder verder afnemen. Kaas bleef, net als in het derde kwartaal, gelijk.

Enig herstel Australische export

Australië liet in het vierde kwartaal enig herstel zien bij de export van kaas, boter en boterolie en mager melkpoeder. Alleen de uitvoer van niet-mager melkpoeder daalde verder.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Senior adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Junior Beleidsadviseur Klimaat, Biodiversiteit en Duurzaamheid

Neem jij graag een centrale rol in, in een uitdagende bestuurlijke én politieke omgeving? En...

Lees het volledige bericht

Educatie jongeren

02 mei 2024

Lesmateriaal voor basisschool groep 7-8 vernieuwd

Educatie aan jongeren over voedsel en de oorsprong daarvan vormt dé basis voor meer aandacht...

Lees het volledige bericht