08 juli 2021

KringloopWijzer

Afwijkend gewicht van melkvee in KLW

Het gewicht van melkvee varieert in de praktijk. De KringloopWijzer rekent gewoonlijk met één gemiddeld gewicht. Een analyse laat zien dat 10% hoger gewicht gemiddeld leidt tot ruim 2% hogere excretie en ammoniakemissie. Het effect op broeikasgasemissie is klein.

Wageningen University & Research CRV verkennen gezamenlijk mogelijkheden om betrouwbaar, zonder extra invoergegevens, het bedrijfsspecifiek lichaamsgewicht van de veestapel op het bedrijf in beeld te krijgen.

Het gewicht van melkvee zal in de praktijk verschillen van bedrijf tot bedrijf. Maar de KringloopWijzer rekent bij alle rassen, behalve bij Jersey, met een gewicht van 650 kg voor volwassen dieren. Jongere dieren hebben vanzelfsprekend een lager gewicht. Vanuit de praktijk geven veehouders wel signalen dat hun veestapel lichter is, zodat er minder excretie of ammoniakemissie is. Of juist dat hun veestapel zwaarder is dan de rekenstandaard, zodat er minder broeikasgasemissie toegeschreven wordt aan de melkproductie en meer aan de vleesproductie. Maar vervolgens is het ook wel weer lastig om nauwkeurig het bedrijfsspecifiek gewicht van je veestapel vast te stellen en dit ook te bewijzen.

In dit artikel beschrijven we de daadwerkelijke effecten van een zwaardere veestapel dan gemiddeld voor een aantal duurzaamheidsindicatoren. Als toevoeging wordt er een verkenning uitgevoerd om, betrouwbaar en controleerbaar, het bedrijfsspecifieke gewicht van de veestapel vast te kunnen stellen. Hiervoor is gebruik gemaakt van de data van Koeien & Kansen-bedrijven.

Meer nieuwsberichten

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

28 maart 2024

Marktbericht Zuivel maart 2024

De Nederlandse melkaanvoer steeg in februari met 1,2%. Als rekening wordt gehouden met het schrikkeldageffect...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht