22 mei 2024

Succesvol IDF Nutrition and Health Symposium 2024

Op 15 mei organiseerde de International Dairy Federation (IDF) voor de vierde keer haar jaarlijkse Nutrition and Health Symposium. Deze keer lag de nadruk op de rol van zuivel in voedingsrichtlijnen over de hele wereld, waarbij voor een vergelijkende benadering was gekozen.

'Healthy Today, Tomorrow and in the Future: the place of Dairy in Dietary guidelines' (Gezond vandaag, morgen en in de toekomst: de plaats van zuivel in voedingsrichtlijnen) was het thema van deze editie. Voor het tweede jaar werd het symposium op 2 tijdstippen uitgezonden, zodat deelnemers uit de verschillende halfronden het uur konden kiezen dat hun het beste paste. Het evenement had zo’n 400 internationale deelnemers. Tijdens het symposium werd een nieuw IDF-factsheet over het belang van zuivel in voedingsrichtlijnen gelanceerd.

IDF: Voedingsrichtlijnen als uitgangspunt voor beleid

In haar inleidende opmerkingen zei de directeur-generaal van de IDF, mevrouw Laurence Rycken: “Op voedsel gebaseerde voedingsrichtlijnen vormen de ruggengraat voor overheidsaanbevelingen met betrekking tot het bereiken van een gezond, uitgebalanceerd dieet, en geven vorm aan voedingsvoorlichtingsinitiatieven en voedselbeleid over de hele wereld. Nationale richtlijnen zijn afgestemd op culturele voorkeuren en voedsel- en voedingszekerheid, en zijn erop gericht het risico op voedingsgerelateerde ziekten te verminderen.”

WHO: goede voeding bevordert welzijn en werkt preventief tegen ziekte

De directeur van de afdeling Voeding en Voedselveiligheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dr. Francesco Branca, benadrukte op zijn beurt het belang van gezonde voeding voor de bevordering van het welzijn en de preventie van niet-overdraagbare ziekten. Hij benadrukte ook dat gezonde diëten, wanneer ze maar uit een diversiteit aan voedingsmiddelen bestaan, voldoende voedingsstoffen bieden op alle leeftijden en in alle fysiologische condities.

Ecologische voetafdruk bezien in het licht van voedingskundige waarde

Naleving van de op voedsel gebaseerde voedingsrichtlijnen wordt in veel landen in verband gebracht met een kleinere ecologische voetafdruk; De CO2-voetafdruk zou echter kunnen toenemen, afhankelijk van welke voedselgroepen te weinig of te veel consumeren, was een van de belangrijkste boodschappen van Dr. Sinead McCarthy, onderzoeker bij het Teagasc Food Research Centre in Ierland. "Tot nu toe is (vermindering van) dierlijk voedsel altijd de focus geweest bij het verkleinen van de CO2-voetafdruk van diëten, maar andere, discretionaire voedingsmiddelen - die geen deel uitmaken van de kernvoedselgroepen in de voedingsrichtlijnen - dragen vergelijkbare hoeveelheden CO2 bij maar leveren relatief weinig op als het op voedingswaarde aan komt", zo legde Dr. McCarthy uit.

Over de International Dairy Federation

De Nederlandse zuivelsector is lid van de International Dairy Federation (IDF) sinds de oprichting (1903). Het Nederlandse lidmaatschap krijgt vorm in het Nederlands Nationaal Comité van IDF (NNC-IDF), dat als themagroep functioneert binnen ZuivelNL.

NNC-IDF ondersteunt en bevordert een goede positie van de Nederlandse zuivelsector in internationale (kennis)netwerken zodat belangen op adequate wijze kunnen worden behartigd. ZuivelNL faciliteert het internationale normalisatiewerk dat de zuivelhandel bevordert en waarborgt.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Senior adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Junior Beleidsadviseur Klimaat, Biodiversiteit en Duurzaamheid

Neem jij graag een centrale rol in, in een uitdagende bestuurlijke én politieke omgeving? En...

Lees het volledige bericht

03 juni 2024

Bezig met Biodiversiteit? Meer groen loont!

Bezig met Biodiversiteit? Meer groen loont! Als melkveehouder begrijpt u als geen ander dat natuur-...

Lees het volledige bericht