20 oktober 2023

IDF

Stephan Peters (NZO) wint IDF Prize of Excellence 2023

Op 18 oktober tijdens de IDF World Dairy Summit 2023 in Chicago won Dr. Stephan Peters, manager Voeding en Levensmiddelenwetgeving bij de NZO, de prestigieuze IDF Prize of Excellence. Deze onderscheidende prijs, uitgereikt door IDF-voorzitter Piercristiano Brazzale, is een blijk van erkenning en waardering voor een uitmuntende bijdrage aan het werkprogramma van IDF.

Dr. Peters ontving de prijs op voordracht van het Nederlands Nationaal Comité van IDF voor zijn uitstekende bijdrage aan de communicatie en storytelling van IDF over de belangrijke rol die zuivel speelt in duurzame voeding. Dr. Peters, die sinds juni 2018 ook het voorzitterschap van de IDF Standing Committee on Dairy Nutrition & Health (SCNH) bekleedt, speelde in de afgelopen jaren een sleutelrol bij het bepalen van de IDF-agenda in het uiterst belangrijke domein van voeding en gezondheid.

Positieve eigenschappen van zuivel geïntegreerd in debat over duurzaamheid

Stephan Peters slaagde erin om de positie van zuivel in duurzaamheidsdiscussies te versterken. Eén van de manieren was het integreren van de voedingswaarde en gezondheidsresultaten van volledige voedingsmiddelen en de matrixeffecten daarvan in de context van CO2-emissies. Dit werk aan de zuivelmatrix begon al enkele jaren geleden en vormt werkelijk baanbrekend onderzoek.

Als teamspeler en bruggenbouwer bij uitstek slaagde Dr. Peters erin om experts uit verschillende disciplines samen te brengen en zo tot nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen. Tegelijkertijd werd deze kennis ook actiegericht gemaakt ten bate van de bredere zuivelgemeenschap. Op die manier gaf hij o.a. een impuls aan een nieuwe manier van denken, die de positieve eigenschappen van zuivel in termen van nutriëntendichtheid en gezondheidsvoordelen integreerde in het debat over duurzaamheid. Het Nederlands Nationaal Comité vindt dat Stephan Peters hiermee op beslissende wijze heeft bijgedragen aan een positieve en op feiten gebaseerde boodschap die de IDF en de zuivelsector in bredere zin nodig heeft in haar communicatie. Zeker in een tijd waarin veel beleidsmakers en professionals geneigd zijn om vanuit een relatief eenzijdige en negatieve invalshoek naar melk en zuivelproducten te kijken.

Over NNC-IDF

In het Nederlands Nationaal Comité van IDF (NNC-IDF) zijn de belangrijkste stakeholders en kennisinstellingen in en rond de Nederlandse zuivelsector vertegenwoordigd. NNC-IDF fungeert sinds de oprichting van IDF in 1903 binnen Nederland als het aanspreekpunt voor IDF en vertegenwoordigt in IDF de belangen van de Nederlandse zuivelsector. NNC-IDF is sinds 2017 als themagroep ondergebracht bij ketenorganisatie ZuivelNL.

Foto: FIL-IDF

IDF Awards 2023

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Senior adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Junior Beleidsadviseur Klimaat, Biodiversiteit en Duurzaamheid

Neem jij graag een centrale rol in, in een uitdagende bestuurlijke én politieke omgeving? En...

Lees het volledige bericht

22 mei 2024

Succesvol IDF Nutrition and Health Symposium 2024

Op 15 mei organiseerde de International Dairy Federation (IDF) voor de vierde keer haar jaarlijkse...

Lees het volledige bericht