27 februari 2021

Onderwijsprogramma

Programma educatie jongeren

Educatie aan jongeren over voedsel en de oorsprong daarvan vormt de basis voor meer aandacht voor duurzame productie en consumptie van voedsel. De zuivelsector geeft invulling aan deze visie door leerlingen met lesmateriaal en excursies te informeren over de gehele zuivelketen onder de noemer Natuurlijk Zuivel!

Bestellen gratis lesmateriaal via vernieuwde website Zuivelonline.nl

De website www.zuivelonline.nl is onlangs helemaal vernieuwd! Zuivelonline.nl is voor iedereen - van jong tot oud - die iets over zuivel wil weten. De website staat boordevol informatie, leuke en interessante filmpjes, blogs, handige posters en brochures en bevat veel lesmateriaal. Leerkrachten kunnen dit gratis lesmateriaal voor alle leeftijdsgroepen in het basisonderwijs en onderbouw VMBO downloaden en bestellen. Voor leerlingen zelf staan er spreekbeurtpakketten klaar met tips en tricks om een spreekbeurt over zuivel te geven.

ZuivelNL blijft betrokken bij het Voedseleducatie Platform 2021-2024

ZuivelNL blijft ook vanaf 2021 weer partner van het Voedseleducatie Platform waarin de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap (WUR), het onderwijs en maatschappelijke organisaties in een Publiek Private Samenwerking samenwerken aan objectieve educatie over voedsel en voeding bij kinderen.

Het Voedseleducatie Platform (VEP) is een uitvoeringsprogramma binnen Publiek-Private Samenwerking Landbouw, Water, Voedsel. De missie van het VEP is om alle kinderen voedselvaardig te maken. Twee lesprogramma’s waaraan het Voedseleducatie Platform werkt zijn Smaaklessen en Smaakmissies. Deze lesprogramma’s worden aangeboden in het lesportaal Chef! Beide programma’s zijn gericht op kinderen van groep 1 t/m groep 8 en zijn gericht om op een speelse manier meer te leren over eten. Voor groep 3-4 en 5-6 is onder andere de Smaakmissie Zuivel beschikbaar.

Excursies melkveebedrijven

Door leerlingen van basisscholen excursies aan te bieden naar melkveebedrijven wordt hen uitgelegd hoe de koe melk produceert en hoe melk daarna wordt verwerkt tot natuurlijke en lekkere zuivelproducten die zij kennen uit de winkel. ZuivelNL financiert in samenwerking met 17 regionale samenwerkingsverbanden van educatieboeren deze boerderijlessen. De melkveehouders die aan dit programma meedoen staan vermeld op de website Boerderijeducatie Nederland. Door corona ligt nu helaas dit programma tijdelijk stil.

Meer nieuwsberichten

KringloopWijzer

Duurzaamheid

18 mei 2022

KringloopWijzer door 99% tijdig ingediend

Op 15 mei 2022 hadden 13.859 melkveehouders de KringloopWijzer 2021 ingediend. Hiermee heeft 99% van...

Lees het volledige bericht

KringloopWijzer

Duurzaamheid

16 mei 2022

Videoserie Stan de Kringloopman

In iedere video van deze serie staat een ander dashboardkenmerk van de KringloopWijzer centraal. Zo...

Lees het volledige bericht

Koemonitor

10 mei 2022

KoeMonitor en een EU-audit

KoeMonitor en een EU-audit op officiële controles van veiligheid van melk en zuivelproducten: de Europese...

Lees het volledige bericht