22 april 2024

Diergezondheid & Dierenwelzijn

Perpectief tijdens Jongerendag melkveehouderij en kalverhouderij

Bijna 500 jonge melkvee- en kalverhouders waren vrijdag 19 april aanwezig op de landelijke Jongerendag in Nijkerk, georganiseerd door de kennismakelaars melkveehouderij en kalverhouderij. Onder het motto 'presteren doe je niet alleen' namen de jongeren deel aan workshops, deden mee in paneldiscussies en pakten de microfoon bij zaalgesprekken.

De Jongerendag werd geopend door Kennismakelaar Melkveehouderij, Lilian van Uhm, en Kennismakelaar Kalverhouderij, Henriëtte Rozendaal. Na de film ‘Het kalf centraal’ gingen de jongeren uit elkaar om deel te nemen aan een van de 5 workshops waaronder ‘Respectvol omgaan met dieren’ en 'Hoe draagt het KalfVolgSysteem bij aan aan het verbeteren van de kwaliteit van jonge kalveren'.

Workshop ZuivelNL 'Weerstand, stress en voeding'

ZuivelNL is een van de financiers van deze Jongerendag en verzorgde de workshop 'Weerstand, stress en voeding; de overgang van het kalf'. Programmamanager Diergezondheid & Dierenwelzijn Caroline Huetink introduceerde kort de ketenorganisatie van de zuivelsector. Eén van de zaken die ZuivelNL uitvoert voor de zuivelsector is financiering van (praktijk)onderzoeken en activiteiten rond onder andere dierenwelzijn en diergezondheid. Het kalf is een belangrijk onderwerp in lopende en nieuwe onderzoeken. In de workshop kregen de jonge deelnemers inzicht hierin en hoe ze met (nieuwe) resultaten in de praktijk aan de slag kunnen.

Arjan van Genugten, veearts bij Dierenartsenpraktijk ’t Leijdal, vertelde vervolgens alles over de weerstandopbouw en stress op het melkveebedrijf. Wat doen (wij als) melkveehouderij hieraan en wat zijn de mogelijkheden voor optimalisatie hierin? Wat verwacht de kalverhouderij hierin van de melkveehouderij en hoe kunnen de sectoren elkaar versterken? Deelnemers gingen daarover met elkaar in gesprek.

Workshop ZuivelNL

Inspirerende sprekers

Spreker Dick Veerman van Foodlog wist de jongeren na de lunch te prikkelen met opmerkingen als: "Stop met sloopmelk" is een enorme kans en "als ergens ruimte is voor koeien dan is het in Nederland grasland". Jongeren zijn niet bang de microfoon te pakken en mee te doen in de discussie. Dick sluit zijn verhaal af met de woorden: “Het is duidelijk, er is perspectief, dat zit in deze zaal”.

Openwaterzwemmer en Olympisch kampioen Maarten van der Weijden kreeg de zaal stil met zijn indrukwekkende verhaal. Zijn vader leerde hem de harde les dat hij zelf verantwoordelijk is voor wat hem overkomt in het leven. Toen werd Maarten ziek, hoe kon hij daar iets aan doen. “Het feit dat ik er niet zelf verantwoordelijk voor was, dat het niet mijn schuld was, maakt het een soort van draaglijk. Het jezelf gevangen houden in schuldgevoel dat jij verantwoordelijk bent voor de situatie waarin je zit maakt het krampachtig en minder draaglijk.”

Maarten sloot de dag op de meest passende manier af: “Wat wens ik jullie toe in die toekomst die zo onzeker is? Dat met al dat harde werken dat nodig is om te blijven staan het ook gewoon een beetje leuk is. Duw de frustratie zo ver mogelijk van je weg. Focus op wat kan ik. Wat kan ik er dan wel aan doen en zoek elkaar op om het samen te doen. En vergeet niet: als het de eerste keer niet lukt mag je het rustig nog een keer proberen.”

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Senior adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Junior Beleidsadviseur Klimaat, Biodiversiteit en Duurzaamheid

Neem jij graag een centrale rol in, in een uitdagende bestuurlijke én politieke omgeving? En...

Lees het volledige bericht

22 mei 2024

Succesvol IDF Nutrition and Health Symposium 2024

Op 15 mei organiseerde de International Dairy Federation (IDF) voor de vierde keer haar jaarlijkse...

Lees het volledige bericht