30 november 2021

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel november 2021

De Nederlandse melkaanvoer laat al sinds begin dit jaar een daling zien. Analoog aan september zette de afname in oktober (-4,2%) versterkt door. De cumulatieve melkaanvoer over de periode tot en met oktober van 2021 kwam uit op 11,42 miljard kg, 2,3% (270 miljoen kg) minder dan in dezelfde periode in 2020.

Krimp melkplas EU en Oceanië, nulgroei VS

De EU-melkaanvoer laat sinds juni nauwelijks ontwikkeling zien. In september nam het volume licht af, na de beperkte stijging in augustus. Terwijl de Duitse en Nederlandse melkplas onverminderd blijft krimpen, laten Ierland en Italië een continu sterke groei zien. Frankrijk noteerde een sterke daling in september. Per saldo lag de totale EU-melkaanvoer in de eerste drie kwartalen van 2021 vrijwel op hetzelfde niveau als in 2020.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in september, net als in augustus, een wisselend beeld zien. De melkproductie in Oceanië (Australië (-3%) en Nieuw-Zeeland (-4%)) daalde voor de tweede maand op rij fors. De VS noteerden in september, voor het eerst in ruim een jaar tijd, een nulgroei. Alleen in de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië (+5%) en Uruguay (+2%) nam het volume nog toe. De afvlakking van de groei in het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) zette door. In de eerste drie kwartalen van 2021 lag de melkproductie nog 0,9% hoger (2,09 miljard kg) dan in dezelfde periode van 2020.

Stabilisatie boterprijs, prijs mager melkpoeder stijgt door

De prijzen op de botermarkt zijn sinds augustus sterk gestegen. Dit was grotendeels te danken aan de beperktere beschikbaarheid van melkvet (minder melk en lagere gehaltes) en meer vraag naar kaas, waardoor roomprijzen hard opliepen. Door deze hoge roomprijzen is het aanbod verse boter laag. Kopers zijn momenteel voldoende ingedekt, waardoor er weinig vraag is. Sinds medio november is daardoor sprake van een stabilisatie van de boterprijzen. Ook de notering van mager melkpoeder is sinds augustus sterk opgelopen. De markt is onveranderd vast. De vraag is nog altijd goed en het aanbod relatief laag door de tegenvallende melkproductie wereldwijd. Gedreven door de oplopende prijzen voor melkvet en mager melkpoeder, zijn ook de niveaus voor vol melkpoeder gestegen.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

07 juni 2023

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2022

Tijdens de Algemene Vergadering op 7 juni 2023 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2022. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 juni 2023

Nieuwsbrief ZuivelNL mei 2023

U leest in deze nieuwsbrief over 'Brochure: Sorghum als potentieel voedergewas' en andere onderzoeken voor...

Lees het volledige bericht

Marktinformatie

31 mei 2023

Marktbericht Zuivel mei 2023

De Nederlandse melkaanvoer nam in april met ruim 3% toe, zodat nog altijd sprake was...

Lees het volledige bericht