28 mei 2021

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel mei 2021

De Nederlandse melkaanvoer nam in april met 0,8% af, een vergelijkbare afname als in maart. De cumulatieve melkaanvoer kwam in de eerste vier maanden van 2021 uit op 4,67 miljard kg, 2,0% (96 miljoen kg) minder dan in dezelfde periode in 2020.

Lichte toename EU-melkaanvoer, aanhoudend sterke groei bij derde landen

De EU-melkaanvoer nam in maart licht toe. Deze stijging volgde na enkele maanden van daling. Met name Ierland liet een significante groei zien. Ook in Polen en Italië nam het volume sterk toe. De daling in Duitsland en Frankrijk hield daarentegen nog altijd aan. Per saldo nam de EU melkaanvoer in het eerste kwartaal van 2021 met 1,4% af (-0,3%, indien gecorrigeerd voor het schrikkeldageffect).

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in maart per saldo wederom een aanzienlijke stijging zien. Met name Nieuw-Zeeland (+10%) zag het volume beduidend groeien. De VS (+2%), Argentinië (+4%) en Uruguay (+9%) wisten ook de opgaande lijn vast te houden. Alleen Australië realiseerde in maart een afname (-2%). Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in het eerste kwartaal van 2021 0,3% hoger (0,2 miljard kg) hoger dan in dezelfde periode van 2020.

Prijzen in mei gestegen

De boternotering is in mei, na de daling in de tweede helft van maart en in april, weer opgeveerd. De markt is momenteel vrij vast. Er is wat meer vraag. Dit draagt samen met het beperkte aanbod en de hogere roomprijzen bij aan de opgaande lijn in de prijzen. De notering van mager melkpoeder is in mei licht gestegen. De markt is op dit moment stabiel en heeft een vaste ondertoon. De vraag is niet groot, maar voldoende om het (eveneens) beperkte aanbod weg te werken. Producenten ervaren daardoor geen verkoopdruk. Ook de notering van vol melkpoeder is in mei omhoog gegaan, in lijn met de gestegen prijzen van boter en mager melkpoeder.

Meer nieuwsberichten

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

28 maart 2024

Marktbericht Zuivel maart 2024

De Nederlandse melkaanvoer steeg in februari met 1,2%. Als rekening wordt gehouden met het schrikkeldageffect...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht