28 maart 2024

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel maart 2024

De Nederlandse melkaanvoer steeg in februari met 1,2%. Als rekening wordt gehouden met het schrikkeldageffect, dan was sprake van een afname van 2,3%. Hiermee werd de neergaande lijn doorgezet. De afname is vooral gerelateerd aan de uitbraak van het blauwtongvirus, die bij veel besmette koeien zorgde voor een lagere melkgift. Daarnaast speelt de afbouw van de derogatie een rol, waardoor minder melkkoeien worden aangehouden.

Verdere daling mondiale melkaanvoer

De EU melkaanvoer kromp in januari met 0,7%, een vergelijkbare afname als in december. Met name Duitsland, Nederland en Ierland zagen het volume dalen. De Ierse melkaanvoer nam zelfs met maar liefst 22% af. Polen is nog altijd een positieve uitzondering en laat al geruime tijd groei zien.

Het beeld bij de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen bleef ook in januari wisselend. Enerzijds daalde zowel de melkproductie in de VS als in Nieuw-Zeeland met ruim 1%. De versnelling in de afname in Argentinië zette door (-13%), vooral het resultaat van droogte. Anderzijds nam de Australische melkproductie verder toe (+5%). Dit gold ook voor Uruguay (+3%). Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in januari 2024 per saldo 1,0% (0,26 miljard kg) lager dan in dezelfde maand van 2023.

Noteringen in maart naar beneden

De boternotering heeft in de eerste drie maanden van 2024 een sterke fluctuatie laten zien. Na de stijging tussen medio februari en begin maart is deze sindsdien onder toenemende druk komen te staan als gevolg van terughoudendheid bij kopers. Eind maart stabiliseerde de notering door iets toenemende vraag. De notering van mager melkpoeder is in maart, na het lichte herstel in februari, weer onder druk komen te staan. Het negatievere marktbeeld werd veroorzaakt door een achterblijvende vraag en de seizoensmatige toename in het aanbod. Op de wereldmarkt moet Europa concurreren met goedkoper product uit de VS en Oceanië. Net als bij boter was bij mager melkpoeder eind maart een stabilisatie van het prijsniveau te zien.

Lees het hele marktbericht maart

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Senior adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Junior Beleidsadviseur Klimaat, Biodiversiteit en Duurzaamheid

Neem jij graag een centrale rol in, in een uitdagende bestuurlijke én politieke omgeving? En...

Lees het volledige bericht

Diergezondheid & Dierenwelzijn

26 april 2024

Nieuw Convenant financiering bestrijding besmettelijke dierziekten

ZuivelNL, vertegenwoordigers van andere diersectoren en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben op...

Lees het volledige bericht