30 juni 2020

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel juni 2020

De Nederlandse melkaanvoer nam in mei (+0,6%) voor de tiende maand op rij toe. Het groeitempo lag wel lager dan in de maanden daarvoor. Het volume bedroeg in de eerste vijf maanden van 2020 5,98 miljard kg, 2,7% (156 miljoen kg) meer dan in dezelfde periode in 2019. Kanttekening daarbij is dat de extra productie op de schrikkeldag in februari en het lagere referentieniveau in 2019 de groei extra versterkten.

Melkaanvoer neemt nauwelijks toe

De EU melkaanvoer nam in april nauwelijks toe. In de maanden daarvoor werd nog een groei van rond 1% gerealiseerd. Ierland en Nederland lieten nog een toename zien. De melkaanvoer in Duitsland en Polen bleef op nagenoeg hetzelfde niveau. Het Franse volume daalde.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in april, Nieuw-Zeeland (-1%) uitgezonderd, een toename zien. Met name het volume in Australië (+6%), Argentinië (+8%) en Uruguay (+5%) groeide sterk. De VS noteerden een stijging van ruim 1%. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in de periode tot en met april 2020 2,2% hoger (+2,26 miljard kg) dan het jaar daarvoor.

Rustige markt

De botermarkt is, na de sterke stijging van de prijzen in mei en begin juni, in rustiger vaarwater gekomen. In het resterende deel van juni steeg de prijs van boter nog licht. De vraag is beperkt. Echter door een krapper aanbod, o.a. als gevolg van de private opslag en een lagere productie, heeft de markt toch het niveau kunnen vasthouden. Net als bij boter nam de notering van mager melkpoeder sterk toe in mei en begin juni. Sindsdien is het prijspeil nagenoeg gelijk gebleven. De markt is momenteel erg rustig. Er is weinig koopbelangstelling en verkopers ervaren geen verkoopdruk. Mager melkpoeder uit de VS is iets goedkoper dan Europees product, maar dit zorgt voor weinig hinder. De notering van vol melkpoeder is in lijn met de ontwikkelingen van boter en mager melkpoeder mee omhoog gegaan in mei en juni.

Lees het hele Marktbericht Zuivel (pdf)

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht