02 augustus 2021

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel juli 2021

De Nederlandse melkaanvoer daalde vrij sterk in juni (-2,3%). In mei leek nog sprake te zijn van stabilisatie, maar dit was van korte duur. De melkaanvoer over het eerste halfjaar van 2021 kwam daarmee uit op 7,01 miljard kg, 1,7% (123 miljoen kg) minder dan in dezelfde periode in 2020.

Sterke groei melkplas EU en derde landen

De EU-melkaanvoer hield in mei de opgaande lijn vast en steeg met bijna 2%. Ierland laat al een aantal maanden significante groei zien. Dit geldt in iets mindere mate ook voor Italië en Polen. De Franse melkaanvoer nam in mei fors toe en toont daarmee herstel na de krimp in het eerste kwartaal. Duitsland realiseerde voor het eerst in maanden een bescheiden groei. Per saldo bleef de totale EU-melkaanvoer in de eerste vijf maanden van 2021 nog met 0,2% achter bij die in dezelfde periode van 2020.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen blijft onverminderd doorgroeien. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer (+8%) nam in mei voor de derde maand op rij significant toe. Ook de VS (+5%) realiseerden in die maand weer een forse stijging. Australië zag de melkproductie met 3% toenemen. De groei in Argentinië (+3%) en Uruguay (+6%) zette door. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag over de eerste vijf maanden van 2021 1,3% hoger (1,7 miljard kg) hoger dan in dezelfde periode van 2020.

Toenemende druk op prijzen

De botermarkt is sinds juni onder toenemende druk komen te staan. De vraag is al een tijd beperkt. Bovendien is er voldoende aanbod. Dit heeft ervoor gezorgd dat de notering inmiddels weer ruim onder het niveau van € 400 per 100 kg is beland. Ook de markt voor mager melkpoeder is in een wat negatieve stemming. Kopers wachten af, waardoor er momenteel nauwelijks koopinteresse is. Wat ook meespeelt is dat de vraag in belangrijke afzetlanden in Zuidoost Azië beperkt is door de aanhoudende corona perikelen. De notering van vol melkpoeder is in juni en juli redelijk op peil gebleven, hoewel ook bij dit product de prijsdruk langzamerhand wat lijkt toe te nemen.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

05 juli 2024

ZuivelNL vacature: Administratief ondersteuner Team Export 16-24 uur

Wil jij verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteunen? Loop jij warm voor het perfect stroomlijnen...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

08 juli 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL juni 2024

U leest in deze nieuwsbrief over het Jaarverslag 2023, video ruwvoer, NLvoedt 2024, RondjeKavelpad 2024...

Lees het volledige bericht