28 juli 2020

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel juli 2020

De Nederlandse melkaanvoer nam in juni met bijna 1% toe, zodat voor de elfde maand op rij sprake was van groei. Wel lag het groeitempo in de maanden mei en juni lager dan in de maanden daarvoor. Het volume bedroeg in het eerste halfjaar van 2020 7,13 miljard kg, 2,4% (166 miljoen kg) meer dan in dezelfde periode in 2019.

Lichte daling melkaanvoer EU

De EU melkaanvoer (inclusief het Verenigd Koninkrijk) liet in mei een kleine daling zien. De stagnatie in de melkproductie was al zichtbaar in april, toen het volume nog maar bescheiden steeg. Enerzijds nam de melkaanvoer in Ierland, Nederland en Polen in mei toe, anderzijds daalde deze in Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De Duitse melkaanvoer bleef nagenoeg stabiel.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in mei, de VS uitgezonderd, een toename zien. Nieuw-Zeeland noteerde voor het eerst in ruim een halfjaar tijd een stijging (+4%). Het herstel in Australië zette sterk (+5%) door. De Zuid-Amerikaanse landen Argentinië (+11%) en Uruguay (+7%) lieten een fors verder herstel zien. De VS zagen daarentegen de melkproductie in mei met bijna 1% afnemen. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in de periode tot en met mei 2020 1,9% hoger (+2,40 miljard kg) dan het jaar daarvoor.

Nog altijd rustige markt

De botermarkt is momenteel rustig met stabiele prijzen. Begin juli ging de boterprijs nog flink omhoog, waarna deze op hetzelfde niveau bleef hangen. Vraag en aanbod zijn beperkt. De afzet in het foodservice kanaal is nog altijd niet terug op het niveau van voor de Coronacrisis. De toegenomen verkopen in de retail hebben dit slechts deels kunnen compenseren. De notering van mager melkpoeder is sinds begin juni vrijwel stabiel gebleven. De markt is kalm. Er is weinig koopbelangstelling en verkopers ervaren weinig tot geen verkoopdruk. Mager melkpoeder uit de VS is nog altijd goedkoper dan Europees product, een prijsverschil dat wordt vergroot door de voor Europa ongunstige EUR/USD koersverhouding. De notering van vol melkpoeder steeg in de afgenomen maanden, in lijn met de ontwikkelingen van boter en mager melkpoeder.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht