27 januari 2021

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel januari 2021

De Nederlandse melkaanvoer laat al sinds september een stabiel beeld zien. Ook in december lag het volume op vrijwel hetzelfde niveau (-0,3%) als in dezelfde maand van het jaar daarvoor. Uiteindelijk kwam de melkaanvoer in het gehele kalenderjaar 2020 uit op 13,96 miljard kg, 172 miljoen kg (+1,2%) meer dan in 2019.

Tegenvallende melkproductie Oceanië

De EU-melkaanvoer (inclusief het VK) nam in november met 1,1% toe, een bijna vergelijkbare groei als in de twee maanden daarvoor. De meeste EU-lidstaten lieten in deze maand groei zien. Met name Ierland en Polen waren de uitschieters. In de grote lidstaten Duitsland en Frankrijk bleef de melkaanvoer echter opnieuw achter. Per saldo nam de EU-melkaanvoer in de periode tot en met november 2020 met 1,1% toe ten opzichte van 2019.

De melkproductie in de meeste andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen liet in november een divers beeld zien. Enerzijds viel de ontwikkeling van de melkproductie in Oceanië tegen. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer daalde met ruim 2% en in Australië bleef het volume onveranderd. Anderzijds lieten zowel de VS, Argentinië en Uruguay een sterke groei zien. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in de periode januari tot en met november 2020 uiteindelijk opnieuw zo’n 1,8% hoger dan in 2019 (+4,98 miljard kg).

Dynamische start 2021

De zuivelmarkt is sinds een aantal weken, veelal gedreven door sentiment, een stuk dynamischer geworden. De notering van boter is, na een stabiele tweede helft van 2020, in januari fors gestegen. Hierbij speelt onder meer de hoge roomprijs een rol. Bovendien zorgt de goede vraag uit het retailkanaal naar boter in consumentenverpakking ervoor dat er minder bulkboter wordt gemaakt. De prijs van mager melkpoeder liet dankzij een goede mondiale vraag eveneens een sterke stijging zien in januari. Wel krijgt Europa weer in toenemende mate te maken met concurrentie van goedkoper aanbod uit de VS. De prijs van vol melkpoeder beweegt mee omhoog met de prijzen van mager melkpoeder en boter.

Meer nieuwsberichten

Marktinformatie

29 juni 2021

Publicatie Zuivel in Cijfers 2020

Zuivel in Cijfers 2020 biedt een cijfermatig overzicht van de ontwikkelingen in de Nederlandse zuivelsector...

Lees het volledige bericht

23 juni 2021

Jaarverslag ZuivelNL 2020 verschenen

Voorzitter Schimmel: ‘ZuivelNL is er voor partijen in de sector en wil praktisch en transparant...

Lees het volledige bericht

KringloopWijzer

08 juli 2021

Afwijkend gewicht van melkvee in KLW

Het gewicht van melkvee varieert in de praktijk. De KringloopWijzer rekent gewoonlijk met één gemiddeld...

Lees het volledige bericht