27 januari 2021

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel januari 2021

De Nederlandse melkaanvoer laat al sinds september een stabiel beeld zien. Ook in december lag het volume op vrijwel hetzelfde niveau (-0,3%) als in dezelfde maand van het jaar daarvoor. Uiteindelijk kwam de melkaanvoer in het gehele kalenderjaar 2020 uit op 13,96 miljard kg, 172 miljoen kg (+1,2%) meer dan in 2019.

Tegenvallende melkproductie Oceanië

De EU-melkaanvoer (inclusief het VK) nam in november met 1,1% toe, een bijna vergelijkbare groei als in de twee maanden daarvoor. De meeste EU-lidstaten lieten in deze maand groei zien. Met name Ierland en Polen waren de uitschieters. In de grote lidstaten Duitsland en Frankrijk bleef de melkaanvoer echter opnieuw achter. Per saldo nam de EU-melkaanvoer in de periode tot en met november 2020 met 1,1% toe ten opzichte van 2019.

De melkproductie in de meeste andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen liet in november een divers beeld zien. Enerzijds viel de ontwikkeling van de melkproductie in Oceanië tegen. De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer daalde met ruim 2% en in Australië bleef het volume onveranderd. Anderzijds lieten zowel de VS, Argentinië en Uruguay een sterke groei zien. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in de periode januari tot en met november 2020 uiteindelijk opnieuw zo’n 1,8% hoger dan in 2019 (+4,98 miljard kg).

Dynamische start 2021

De zuivelmarkt is sinds een aantal weken, veelal gedreven door sentiment, een stuk dynamischer geworden. De notering van boter is, na een stabiele tweede helft van 2020, in januari fors gestegen. Hierbij speelt onder meer de hoge roomprijs een rol. Bovendien zorgt de goede vraag uit het retailkanaal naar boter in consumentenverpakking ervoor dat er minder bulkboter wordt gemaakt. De prijs van mager melkpoeder liet dankzij een goede mondiale vraag eveneens een sterke stijging zien in januari. Wel krijgt Europa weer in toenemende mate te maken met concurrentie van goedkoper aanbod uit de VS. De prijs van vol melkpoeder beweegt mee omhoog met de prijzen van mager melkpoeder en boter.

Meer nieuwsberichten

KringloopWijzer

Duurzaamheid

18 mei 2022

KringloopWijzer door 99% tijdig ingediend

Op 15 mei 2022 hadden 13.859 melkveehouders de KringloopWijzer 2021 ingediend. Hiermee heeft 99% van...

Lees het volledige bericht

KringloopWijzer

Duurzaamheid

16 mei 2022

Videoserie Stan de Kringloopman

In iedere video van deze serie staat een ander dashboardkenmerk van de KringloopWijzer centraal. Zo...

Lees het volledige bericht

Koemonitor

10 mei 2022

KoeMonitor en een EU-audit

KoeMonitor en een EU-audit op officiële controles van veiligheid van melk en zuivelproducten: de Europese...

Lees het volledige bericht