24 februari 2021

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel

Marktbericht Zuivel februari 2021

Na het stabiele beeld in de laatste vier maanden van 2020 liet de Nederlandse melkaanvoer in januari 2021 een duidelijke daling zien (-1,4%), uitkomend op een volume van bijna 1,19 miljard kg.

Bescheiden toename EU-melkaanvoer

De EU-melkaanvoer (inclusief het VK) liet in december een bescheiden stijging zien (+0,5%), een iets lager groeitempo als in de drie maanden daarvoor. Cumulatief lag de EU-melkaanvoer in het kalenderjaar 2020 uiteindelijk ruim 1% hoger dan in 2019. Groei in december vond vooral plaats in Ierland, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Duitsland daarentegen noteerde voor de vijfde maand op rij een daling. Ook in Frankrijk nam in deze maand de melkaanvoer af.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen liet in december een positief beeld zien. Uitzondering was Australië, waar het volume met 2% achterbleef. Sterke groei vond plaats in Argentinië (+7%) en Uruguay (+11%). De VS noteerden een toename van ruim 1%, waarmee de groei wat vertraagde ten opzichte van de maanden daarvoor. Nieuw-Zeeland liet een kleine plus zien na de forse daling in november. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in 2020 uiteindelijk 1,8% hoger dan in 2019 (+5,50 miljard kg).

Forse stijging boter, mager melkpoeder stabiel

De zuivelmarkt is sinds begin januari een stuk dynamischer geworden. De notering van boter is, na een stabiele tweede helft van 2020, in de eerste twee maanden van 2021 fors gestegen. Hierbij speelt onder meer de aanhoudend hoge roomprijs een rol. Bovendien is er sprake van weinig aanbod en lage voorraden. Producenten ervaren dan ook geen verkoopdruk. De prijs van mager melkpoeder liet dankzij een goede mondiale vraag eveneens een sterke stijging zien in januari. In februari stabiliseerde het prijsniveau, wat mede veroorzaakt werd door een afzwakkende vraag en sterke concurrentie uit de VS. De notering van vol melkpoeder is met de prijzen van mager melkpoeder en boter mee omhoog gegaan. Het prijsniveau van Europa ligt inmiddels onder dat van de wereldmarkt, waardoor de mogelijkheden voor Europese export zijn vergroot.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

02 april 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL maart 2024

U leest in deze nieuwsbrief over de vacature team export, fotowedstrijd, webinar terugkijken, gratis handleiding...

Lees het volledige bericht