22 december 2021

Marktinformatie

Marktbericht Zuivel december 2021

De Nederlandse melkaanvoer laat al sinds begin dit jaar een daling zien. Net als in de twee maanden daarvoor nam het volume in november met 4% af. De cumulatieve melkaanvoer over de periode tot en met november 2021 kwam uit op 12,48 miljard kg, 2,5% (314 miljoen kg) minder dan in dezelfde periode in 2020.

Daling melkplas EU en Oceanië houdt aan, stabiele productie VS

De EU-melkaanvoer liet in oktober, analoog aan september, een daling zien van 1%. Krimp vindt met name in Noordwest Europa plaats. België (-5%), Duitsland (-3%), Frankrijk (-2%) en Nederland (-4%) zagen de melkaanvoer, net als in de maand daarvoor, sterk afnemen in oktober. Ierland en Italië groeien nog altijd stevig door, hoewel de toename in Ierland wat lijkt af te vlakken. Per saldo lag de totale EU-melkaanvoer in de eerste tien maanden van 2021 iets onder het niveau van 2020.

De melkproductie in de meeste andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen daalde in oktober. In Oceanië (Australië (-2%) en Nieuw-Zeeland (-3%)) was voor de derde maand op rij sprake van een forse afname. De melkproductie in de VS bleef opnieuw min of meer stabiel (+0,1%), waarmee de eerdere groei van dit jaar echt voorbij lijkt. De productie van Uruguay viel verder terug (-1%). Alleen Argentinië (+3%) wist in oktober nog groei te realiseren. De afvlakking van de groei in het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) zet door. In de eerste tien maanden van 2021 lag de melkproductie nog maar 0,7% hoger (1,85 miljard kg) dan in dezelfde periode van 2020.

Boterprijs met grote stappen omhoog, prijs mager melkpoeder stijgt gestaag door

De prijzen op de botermarkt blijven onverminderd hard stijgen. Na een korte periode met stabiele prijzen in de tweede helft van november ging de notering in december weer met grote stappen omhoog. Een goede vraag en een krap aanbod vanwege de lage melkaanvoer liggen hieraan ten grondslag. De roomprijzen blijven op een hoog niveau. In week 51 kwam de boternotering uit op € 600 per 100 kg. Ook bij de notering van mager melkpoeder is nog steeds sprake van een opwaartse prijsbeweging. Dit gaat niet met grote stappen, maar in een gestaag tempo. Door de achterblijvende melkaanvoer en de goede verkopen in de afgelopen maanden hebben producenten nauwelijks wat aan te bieden. Gedreven door de oplopende vet- en eiwitprijzen steeg de notering van vol melkpoeder tot ruim boven de € 400 per 100 kg, een record.

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Senior adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

26 april 2024

ZuivelNL vacature: Junior Beleidsadviseur Klimaat, Biodiversiteit en Duurzaamheid

Neem jij graag een centrale rol in, in een uitdagende bestuurlijke én politieke omgeving? En...

Lees het volledige bericht

03 juni 2024

Bezig met Biodiversiteit? Meer groen loont!

Bezig met Biodiversiteit? Meer groen loont! Als melkveehouder begrijpt u als geen ander dat natuur-...

Lees het volledige bericht