26 augustus 2021

Over ZuivelNL

Klacht ZuivelNL tegen campagne Dier&Recht

ZuivelNL dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen een campagne van de stichting Dier&Recht. De stichting misleidt de consument door te suggereren dat zuivelproducten zeer ongezond zijn. Ook wekt de stichting ten onrechte de indruk dat melkveehouders hun dieren mishandelen. ZuivelNL is de ketenorganisatie van de Nederlandse zuivelsector.

“Dier&Recht misleidt met haar campagne de Nederlandse consument. Zij stelt melkveehouders en zuivelondernemingen in een kwaad daglicht. Dat kunnen wij niet over onze kant laten gaan”, zegt Hubert Andela, directeur van ZuivelNL.

Kort geding

De klacht bij de Reclame Code Commissie over de campagne van Dier&Recht volgt op een succesvol kort geding van maandag jl. De rechter verbood in die zaak, die door Agractie Nederland was aangespannen, één van de reclameposters. De klacht van ZuivelNL richt zich tegen alle gebruikte campagnemateriaal. Andela: “We zijn er als sector erg blij mee dat het kort geding door Agractie Nederland is gewonnen. Het is goed voor het gevoel van rechtvaardigheid van melkveehouders en zuivelfabrikanten dat actiegroepen toch niet zomaar van alles mogen beweren. Wij willen met onze klacht de hele campagne bestrijden.”

Misleiding

De klacht van ZuivelNL gaat punt voor punt in op de belangrijkste onderdelen van de campagneposters die de consument op het verkeerde been zetten. Ook de website van Dier&Recht is niet eerlijk. In de klacht wordt uitgelegd dat veel zaken rondom het houden en voeren van kalveren bij melkveehouders en kalverhouders wettelijk streng zijn geregeld.

Andela: “Melkveehouders en zuivelbedrijven zijn transparant over de manier waarop koeien en kalveren worden gehouden en zuivelproducten worden gemaakt. Ze weten dat ze onderdeel uitmaken van de maatschappij. Met open dagen, voorlichtingsmateriaal en informatie op websites en social media worden zoveel mogelijk consumenten bereikt. Het is dan frustrerend dat een actiegroep met valse argumenten en verwrongen beelden onze sector zwart probeert te maken.”

ZuivelNL vraagt de Reclame Code Commissie om de klacht in een spoedprocedure te behandelen.

Goede zorg

Melkveehouders zorgen goed voor hun koeien en kalveren, want gezonde dieren zijn immers het kapitaal van de melkveehouder. Een gezonde koe geeft melk; zuivelondernemingen verwerken die tot waardevolle voedingsmiddelen. Het Voedingscentrum beveelt de zuivelproducten als magere en halfvolle melk en yoghurt, karnemelk en 30+ kaas aan. Die passen in een gezond voedingspatroon en staan niet voor niets in de Schijf van Vijf. Ook de Gezondheidsraad wijst op de gunstige effecten van zuivel op gezondheid.Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

24 november 2022

Update 19/12 bundeling krachten reactie op kabinetsplannen

In reactie op de kabinetsplannen rond stikstof, klimaat, water en mest bundelden DDB, LTO-melkveehouderij, NAJK...

Lees het volledige bericht

Export

31 maart 2023

Geslaagde Zuid-Korea audit

Een delegatie van het Ministry of Food and Drug Safety (MFDS) uit Korea heeft van...

Lees het volledige bericht

Marktinformatie

Wereldzuivelhandel Actueel

31 maart 2023

Wereldzuivelhandel Actueel januari - december 2022

De wereldzuivelhandel liet in het vierde kwartaal van 2022 nog steeds een wisselend beeld zien...

Lees het volledige bericht