28 februari 2023

Educatie jongeren

Arjan Schimmel in panel boerderijeducatie

Tijdens het drukbezochte congres van Boerderijeducatie Nederland (BEN) op 10 februari jl. voerden positiviteit, enthousiasme en eensgezindheid de boventoon. Met een gevarieerd programma viel voor iedereen wat te halen, waarbij de passie centraal stond, inspireren het doel was en verbinden het resultaat.

Het Platform Boerderijeducatie Nederland (BEN) bestaat inmiddels 7 jaar. Voorzitter Arjan Monteny, ook voorzitter van de landelijke vakgroep Multifuncionele landbouw van LTO-Nederland, opende het congres. "De verbinding tussen boeren, burgers en de maatschappij komt steeds verder onder druk te staan. Soms lijkt het wel of we in 2 parallelle werelden leven”, houdt Monteny, de educatieboeren en -boerinnen voor. "Het leggen van verbindingen rond het erf, met de mensen uit de eigen omgeving gaat vaak veel makkelijker. Ik zie dan ook een belangrijke rol voor alle educatieboeren om de verbinding met de maatschappij, met de wereld om ons heen te herstellen.”

Boerderijeducatie werkt

Na 7 jaar BEN durft Monteny te stellen dat boerderijeducatie werkt. "De kennis over de herkomst van ons voedsel neemt toe. Het bewustzijn bij ouders en kinderen die een boerderij dan wel tuinderij bezoeken neemt toe. En de houding van kinderen en volwassen begeleiders ten opzichte van de sector verandert aantoonbaar na een bezoek aan de boerderij”, somt de voorzitter op. Het zijn de resultaten van een onderzoek van Britt Blokhuis, student aan Aeres Hogeschool in Almere, in samenwerking met het Louis Bolk instituut. De resultaten laten zien hoe belangrijk het is dat boeren ‘boer zijn’ op hun eigen en eerlijke manier blijven delen met leerlingen, ouders en leerkrachten. Zeker in deze tijden. Spontaan werden geweldige persoonlijke ervaringen gedeeld die dit onderschrijven.

Belangrijke plek binnen de zuivelsector

Arjan Schimmel, voorzitter ZuivelNL, nam deel aan het panel en benadrukte dat boerderijeducatie een belangrijke plek binnen ZuivelNL en daarmee binnen de zuivelsector heeft. ZuivelNL heeft met 18 regionale aanbieders van boerderijeducatie een samenwerking om voor groep 3-4, 5-6 en 7-8 van het basisonderwijs excursies naar de boerderij te financieren. In 2022 vonden ruim 1.900 door ZuivelNL gefinancierde boerderijbezoeken plaats en hebben zo'n 50.000 leerlingen een melkveebedrijf bezocht.
ZuivelNL is lid van het dagelijks bestuur van het platform Boerderijeducatie Nederland en geeft hierdoor sturing aan de ontwikkelingen rond boerderijeducatie. Met een subsidie van ZuivelNL aan het platform wordt de contributie van de melkveehouders aan het platform betaald en worden activiteiten gefinancierd.

Arjan Schimmel: “We kijken als ZuivelNL terug op een mooi congres waarbij het doel inspireren van de aanwezigen wat ons betreft zeker bereikt is. Na de aftrap konden de deelnemers aan het congres kiezen uit 8 workshops. In de verschillende workshops kregen de deelnemers handvaten aangereikt om kwalitatief goede lessen in elkaar te zetten. Zo was tijdens de workshop over werkvormen inspiratie te over dankzij het delen van de ontelbare manieren waarop educatieboeren de leerlingen aan de slag kunnen laten gaan. Geen BEN-educatieboer die erover peinst om alleen een rondje met de kinderen over het erf te lopen. Het was mooi om te zien dat tijdens de workshops veel oog was voor doen wat past, bij de klas, het bedrijf én bij de boer. De interactie tussen de educatieboeren was geweldig om te zien. Met veel enthousiasme werden ter plekke tips en ervaringen gedeeld”.

Gratis lesmateriaal voor het basisonderwijs

Wist u dat... de Nederlandse zuivelsector via ZuivelNL lesmateriaal heeft ontwikkeld voor alle leeftijdsgroepen in het basisonderwijs? Zo komen kinderen te weten waar melk precies vandaan komt en hoe je gezond kunt eten. Er is gedrukt en digitaal lesmateriaal beschikbaar, met bijbehorende docentenhandleidingen voor de groepen 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Via zuivelonline.nl kunnen boeren en leerkrachten deze lesmaterialen gratis bestellen voor op de boerderij of in de klas. Afgelopen januari werd dit lesmateriaal ook tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) gepresenteerd.

Bekijk het lesmateriaal

Meer nieuwsberichten

ZuivelNL

Vacature

05 juli 2024

ZuivelNL vacature: Administratief ondersteuner Team Export 16-24 uur

Wil jij verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteunen? Loop jij warm voor het perfect stroomlijnen...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

04 juli 2024

ZuivelNL presenteert Jaarverslag 2023

Tijdens de Algemene Vergadering op 4 juli 2024 presenteerde ZuivelNL haar Jaarverslag 2023. Voorzitter Arjan...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

08 juli 2024

Nieuwsbrief ZuivelNL juni 2024

U leest in deze nieuwsbrief over het Jaarverslag 2023, video ruwvoer, NLvoedt 2024, RondjeKavelpad 2024...

Lees het volledige bericht