30 september 2020

Arbeid

Trainingen suïcidepreventie voor erfbetreders

Het zijn spannende tijden waarin veel op agrarische ondernemers afkomt, ook in de melkveehouderij. Soms kan het allemaal wat teveel worden. Het door ZuivelNL mede gefinancierde project AgroZorgwijzer is erop gericht om erfbetreders en collega-boeren te helpen bij het herkennen van signalen rond psychosociale nood en geeft tips om het gesprek aan te gaan.

Om de signalen te herkennen van iemand met suïcidale gedachten én om zelfdoding bespreekbaar te maken, biedt 113 Zelfmoordpreventie in samenwerking met AgroZorgwijzer een suïcidepreventietraining aan speciaal ontwikkeld voor de agrarische sector. De training heet ‘Suïcidepreventietraining gatekeeper voor de agrarsiche sector’. Gatekeepers zijn mensen die een sleutelrol kunnen vervullen in het begeleiden van mensen met zelfmoordgedachten naar professionele hulp. In 2018 en 2019 volgden ruim 100 erfbetreders deze training. Het gaat om een praktische vaardigheidstraining, waarin naast kennis opdoen deelnemers vooral leren te signaleren dat iemand aan zelfmoord denkt en om die gedachten bespreekbaar te maken, de ernst van de situatie leren in te schatten en door te verwijzen.

Ga voor meer informatie over deze activiteit, inclusief data, locaties en kosten, naar de website van AgroZorgwijzer. AgroZorgwijzer biedt ook een verwijsschema dat helpt om passende hulp te vinden. In het project wordt veel aandacht besteed aan een adequate verbinding met de reguliere zorgverlening, om met aandacht voor elkaar en samen met reguliere zorgverleners te werken aan een gezonde sector.

Meer nieuwsberichten

Milieu & Klimaat

20 maart 2024

Beslissende periode voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie

De Nederlandse zuivelsector staat voor een beslissende periode. In de komende weken moet duidelijk worden...

Lees het volledige bericht

Marktbericht Zuivel

Marktinformatie

28 maart 2024

Marktbericht Zuivel maart 2024

De Nederlandse melkaanvoer steeg in februari met 1,2%. Als rekening wordt gehouden met het schrikkeldageffect...

Lees het volledige bericht

ZuivelNL

Vacature

25 maart 2024

ZuivelNL vacature: Adviseur Export & Markttoegang

Wil je graag verschillende bedrijven in de zuivelsector ondersteuning bieden? Loop jij warm voor het...

Lees het volledige bericht